nyugta.hu

- online pénztárgépek

Back

ANDVIN

ANDVIN

kereskedelmi és szolgáltató Bt.

1104 Budapest, Szentimrey utca 12.
Szervíz engedély száma: 10131.
Monori András
0630 952 5061 | 0630 947 7797 
andvin [at] t-email.hu

Online tudnivalo

Kapcsolat

Hírek

Online számlázás: Hogyan teljesíthetem?

2020. július 1-jétől változnak az online számlaadat-szolgáltatás szabályai. Ettől az időponttól bővül azon számlák köre, amikről adatot kell szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé. A számla áthárított áfatartalmától függetlenül kötelezővé válik az adatszolgáltatás minden olyan 2020. június 30. után kiállított/kibocsátott számláról, amit egy adóalany egy másik belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak belföldön teljesített ügyletről állít ki.

EURO 150 Flexy Frissítés

Euro-150TE Flexy pénztárgép V0004 FW verziójával
kapcsolatos forgalmazói tájékoztatás

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2015.01.29-i határozatában az MKEH engedélyezte az Euro- 150TE Flexy pénztárgép V0004 FW szoftver verzióját, így ezekre a pénztárgépekre a NAV hamarosan megküldi az új szoftvert. A FW küldés ütemezetten, több ezres csoportokban történik (az elkövetkező hetekben), nem egyszerre az összes gépre.

EURO 150 Flexy Frissítés

EURO 150 Flexy Frissítés | nyugta.hu

Euro-150TE Flexy pénztárgép V0004 FW verziójával
kapcsolatos forgalmazói tájékoztatás

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2015.01.29-i határozatában az MKEH engedélyezte az Euro- 150TE Flexy pénztárgép V0004 FW szoftver verzióját, így ezekre a pénztárgépekre a NAV hamarosan megküldi az új szoftvert. A FW küldés ütemezetten, több ezres csoportokban történik (az elkövetkező hetekben), nem egyszerre az összes gépre.

A FW kiküldés azokon a pénztárgépeken valósul meg, amelyeken a mobilhálózati kommunikáció rendben működik. Azokban az esetekben, amikor a kiküldés pillanatában nincs elérhető mobilhálózat, az új FW a mobilkommunikáció helyreállását követően érkezik meg.

A frissítés sikeres végrehajtásához szükséges, hogy az AEE akkumulátora legalább 30%-os töltöttségi szinten legyen. Ennek érdekében a pénztárgép, adapteren keresztül történő, hálózatra csatlakoztatását követően, legalább 1 óráig töltsük az AEE akkumulátorát, és csak azt követően indítsuk el a frissítési folyamatot. Ez arra az esetre vonatkozik, ha a pénztárgép nincs folyamatosan hálózatra csatlakoztatva, vagy a pénztárgépet nem használta hosszabb ideje (utóbbi esetben javasolt a hosszabb töltési idő).

Amikor a pénztárgép kéri a FW frissítés elvégzését, azt végre kell hajtani. A pénztárgép csak a frissítés végrehajtását követően használható tovább. Frissítés után újra Napi nyitást kell végezni, az abban a pillanatban érvényes kasszafiók tartalommal.

A V0003-ról V0004-re történő frissítést megelőző Napi zárásoknál kiírja a pénztárgép azt a dátumot, amikor el kell végezni a FW frissítését, az útmutató alapján. Ha a FW letöltése a kijelölt dátum után történik, annak letöltését követően a pénztárgép rögtön kérni fogja a FW frissítés elvégzését (akár nap közben is).

Amennyiben a pénztárgépén még a V0002 FW verzió van, úgy a pénztárgép a Napi zárásoknál nem fogja jelezni a frissítési dátumot (ezt csak a V0003 és magasabb verziók jelzik). Ebben az esetben a frissítési dátum napján kérni fogja a FW frissítés elvégzését.

Aktuális FW verzió megállapítása felhasználó által:

V0002 FW esetén, az ELADÁS ÜZEMMÓD almenüjében (ahol a Napi nyitást végezzük) nem szerepel a FIZETŐESZKÖZ CSERE menüpont.

V0003 FW esetén, az ELADÁS ÜZEMMÓD almenüjében szerepel a FIZETŐESZKÖZ CSERE menüpont.

V0004 FW esetén (az aktuális frissítés után), SHIFT + SZORZÁS billentyűkombinációra átkapcsol Online2 üzemmódba a gép (vagy kiírja, hogy Online2 licence érvénytelen).

Újdonságok, változások:

 • Online2 PC kapcsolat, azaz a pénztárgép a hozzá kapcsolt PC-ről kéri le az értékesíteni kívánt termékadatokat 
 • fentiekkel összefüggésben, a PLU programozásnál hozzáadásra került az ezt jelző külső/belső beállítási menüpont 
 • a pénztárgép belső PLU adatbázisának programozásához új Euro2A program érhető el 
 • Fizetőeszköz csere funkció használata esetén, ez egyidejű kivét és bevétnek minősül az adott fizetőeszközöknél
 • módosult a fejlécsorok száma 28-ra, így hosszabb cégadatok kerülhetnek nyomtatásra a fejlécben 
 • mobilhálózati kommunikációs logika módosulása, a mobilhálózati kommunikációs problémákból eredő hibák kezelésére (AEE időtúllépés, AEE leterhelt, stb.) 
 • további, működést javító módosítások 

A módosításokból adódóan apróbb eltéréseket észlelhet a korábbi működéshez képest, pl. a nyugta lezárásakor, nyugta végének nyomtatásakor.
Ügyeljen rá, hogy a nyugtát csak az AP szám nyomtatás után tépje le!

PC kapcsolatra vonatkozó tájékoztatás:

Korábbi FW verziónál nyilatkozataink értelmében elkészítettük az Online PC kapcsolat azon verzióját, amikor a PC-ről a pénztárgép felé küldjük az értékesített vagy sztornózott termékeket, de az MKEH akkor ezt a működést nem engedélyezte, hivatkozva a jelenlegi törvényi szabályozásra.

Ebből adódóan a V0004-es FW verzióban a Nyitott PLU üzemmódot, azaz Online2 PC-kapcsolatot valósítottuk meg. Az Online2 üzemmódban megvalósított értékesítés menete nem tér el kezelői oldalon a hagyományos üzemmódtól. Az értékesítés, tétel sztornózás, kedvezmény/felár alkalmazás, fizetési módok megadása, ügyfélkód megadása ugyan úgy a pénztárgép billentyűzetéről történnek, vagy a pénztárgéphez csatlakozatott vonalkód leolvasó segítségével. A különbség csupán az, hogy a PLU termék értékesítése külső (és belső) adatbázisból valósul meg. A pénztárgép belső adatbázisából PLU és Gyűjtő is értékesíthető, amennyiben azok be vannak állítva. (további részletek az új kezelő útmutatóban)

V0003-ról V0004-re történő FW frissítéssel kapcsolatos további részletek:

FW frissítést megelőző 5. naptól kezdődően „X” Teljes jelentésnél (napi/havi) és „Z” Napi forgalmi jelentésnél (napi/havi) „ÚJ FW ELÉRHETŐ” üzenet jelenik meg a kijelzőn, alatta a NAV által megadott FW frissítési/telepítési dátummal. Ilyenkor van lehetőség egyéb zárások, jelentések kinyomtatására – napi és havi formátumban is! A frissítési dátum elérkezésekor már csak „Z” Napi zárás (Napi forgalmi jelentés) napi és havi verziója nyomtatható – más jelentés, zárás nem!

 • Amennyiben egyéb jelentéseket, zárásokat szeretnénk kinyomtatni, úgy a fenti üzenet megjelenését követően nyomjunk TÖRLÉS billentyűt és lépjünk át a megfelelő üzemmódokba, majd végezzük el a jelentések, zárások nyomtatását.
 • Amennyiben Napi forgalmi jelentésnél ST RÉSZÖSSZEG billentyűt nyomunk, kinyomtatja a Napi zárást, azt követően a havi formáját is ki kell nyomtatni (frissítést megelőző napon), majd másnap FW frissítést kell végezni!

A FW frissítési dátum elérkezésekor, az alábbi üzenet jelenik meg a kijelzőn:

 • amennyiben a gép Napi zárás után van, és Napi nyitást szeretnénk végezni, kiírja, hogy „FW FRISSÍTÉS SZÜKSÉGES” (ha a FW letöltési és telepítési dátum között legalább 1 nap eltérés van)
 • amennyiben a gép Napi nyitás után van, kiírja, hogy „FW FRISSÍTÉS SZÜKSÉGES” – ilyenkor el kell végezni a Napi zárást (napi és havi formátum), azt követően megjelenik az „ÚJ FW ELÉRHETŐ FRISSÍTÉS SZÜKS.” felirat (ha a FW letöltési és telepítési dátum azonos).

Szoftverfrissítést követően alaphelyzetbe állnak a pénztárgép adatbázisai (PLU, Gyűjtő, Kezelők, Kedvezmény/Felár, stb.) és beállításai (Lábléc, Reklámszöveg, stb.), melyek visszaállíthatóak a szoftverfrissítés menetében speciális SD kártyára történő mentés, vagy műszerész segítségével (amennyiben nem az alapértelmezett beállításokat használja).

Szoftverfrissítés pontjai, ha alapértelmezett beállításokat használ:

Ez a menete, ha Ön az üzembe helyezést követően nem programozta, programoztatta át az alap, gyári beállításokat
Speciális SD kártya nélküli frissítés
Video: https://www.youtube.com/watch?v=OPIs9D9zBCU

 • "Kezelő menü" billentyű többszöri megnyomása, hogy a kijelző felső sorában „FŐ MENÜ” legyen
  Amennyiben még nem készült el a Z Napi forgalmi jelentés NAPI és/vagy HAVI formátuma, azt/azokat ki kell nyomtatni, azt követően folytatódhat a frissítés! Ezek nyomtatása: Z-üzemmód --> Napi forg. zárás --> jobbra/balra nyilakkal választás HAVI/NAPI közül --> TL KÉSZPÉNZ (és ST RÉSZÖSSZEG), majd folytatás az előző ponttól
 • jobbra/balra nyilakkal kiválasztjuk, hogy a kijelző alsó sorában „P-ÜZEMMÓD” legyen, majd "TL készpénz" billentyű megnyomása
 • <-- billentyű megnyomása 3x (V0002-ről történő frissítés esetén 2x), hogy a kijelző alsó sorában „PTG SW UPGRADE” legyen, majd "TL készpénz" billentyű megnyomása
 • kijelzőn megjelenik „ADATBÁZIST MENT?”, nyomjon "Törlés" billentyűt
 • kijelzőn megjelenik „FOLYTAT?”, nyomjon "ST részösszeg" billentyűt
 • Elindul a frissítés folyamata, a kijelzőn “FW FRISSÍTÉS / EURO-150 BOOT VER.”, sárga állapotjelző fény gyorsan villog, a pénztárgép újraindul, kijelzőn: „RENDSZER BEÁLL. MASTER RESET”, a sárga állapotjelző fény gyorsan villog, majd a villogása befejeződik és újraindul az AEE.
 • Meg kell várni, amíg a zöld állapotjelző fény minimum 30 másodpercig folyamatosan világít, és világítani kezd (pár perccel később) a sárga jelzőfény ismajd "TL készpénz" billentyű megnyomása
 • a kijelzőn „MRS FOLYMATBAN…”, utána bizonylat nyomtatódik, majd a kijelzőn „MRS OK KIKAPCSOLÁS
 • ki kell kapcsolni a pénztárgépet, majd be kell kapcsolni
 • ezt követően a gép használható, Napi nyitás után

Szoftverfrissítés pontjai, ha NEM alapértelmezett beállításokat használ:

Ez a menete, ha Ön az üzembe helyezést követően átprogramozta, átprogramoztatta az alap, gyári beállításokat, mint pl. Gyűjtő, PLU, Kezelők, Perifériák, Kedvezmény/Felár, stb.
Speciális SD kártya használatával történő frissítés, melyet frissítés előtt be kell helyezni!
Video: https://www.youtube.com/watch?v=GjuM7lXRQ40

 • "Kezelő menü" billentyű többszöri megnyomása, hogy a kijelző felső sorában „FŐ MENÜ” legyen
  Amennyiben még nem készült el a Z Napi forgalmi jelentés NAPI és/vagy HAVI formátuma, azt/azokat ki kell nyomtatni, azt követően folytatódhat a frissítés!
  Ezek nyomtatása: Z-üzemmód --> Napi forg. zárás --> jobbra/balra nyilakkal választás HAVI/NAPI közül --> TL KÉSZPÉNZ (és ST RÉSZÖSSZEG), majd folytatás az előző ponttól
 • jobbra/balra nyilakkal kiválasztjuk, hogy a kijelző alsó sorában „P-ÜZEMMÓD” legyen, majd "TL készpénz" billentyű megnyomása
 • "<--" billentyű megnyomása 3x (V0002-ről történő frissítés esetén 2x), hogy a kijelző alsó sorában „PTG SW UPGRADE” legyen, majd "TL készpénz" billentyű megnyomása
 • kijelzőn megjelenik „ADATBÁZIST MENT?”, nyomjon "ST részösszeg" billentyűt
 • kijelzőn megjelenik „EXPORTÁL…” és az SD kártyára menti a gép az adatbázisokat, melynek folyamata nyomtatásra kerül
 • kijelzőn megjelenik „FOLYTAT?”, nyomjon "ST részösszeg" billentyűt
 • Elindul a frissítés folyamata, a kijelzőn “FW FRISSÍTÉS / EURO-150 BOOT VER.”, sárga állapotjelző fény gyorsan villog, a pénztárgép újraindul, kijelzőn: „RENDSZER BEÁLL. MASTER RESET”, a sárga állapotjelző fény gyorsan villog, majd a villogása befejeződik és újraindul az AEE.
 • Meg kell várni, amíg a zöld állapotjelző fény minimum 30 másodpercig folyamatosan világít, és világítani kezd (pár perccel később) a sárga jelzőfény is, majd "TL készpénz" billentyű megnyomása
 • a kijelzőn „MRS FOLYMATBAN…”, utána bizonylat nyomtatódik, majd a kijelzőn „MRS OK KIKAPCSOLÁS”
 • ki kell kapcsolni a pénztárgépet, majd be kell kapcsolni
 • "kezelő menü" billentyű megnyomása 2x, hogy a kijelző felső sorában „FŐ MENÜ” legyen
 • jobbra/balra nyilakkal kiválasztjuk, hogy a kijelző alsó sorában „P-ÜZEMMÓD” legyen, majd "TL készpénz" billentyű megnyomása
 • "<--" billentyű megnyomása 4x, hogy a kijelző alsó sorában „IMPORT ÖSSZES” legyen, majd "TL készpénz" billentyű megnyomása
 • kijelzőn megjelenik „ÖSSZES, IMPORTÁL…” és az SD kártyáról a gép betölti az adatbázisokat, melynek folyamata nyomtatásra kerül
 • "Kezelő menü" billentyű többszöri megnyomása, hogy a kijelző felső sorában „FŐ MENÜ” legyen
 • jobbra/balra nyilakkal kiválasztjuk, hogy a kijelző alsó sorában „R-ÜZEMMÓD” legyen, majd "TL készpénz" billentyű megnyomása
 • ezt követően a gép használható, Napi nyitás után

Szoftverfrissítés általános menete:

1. P-üzemmódba lépve, ki kell választani menüből a PTG SW UPGRADE tételt, majd TL KÉSZPÉNZ billentyű lenyomásával elindítani a folyamatot.

2. Ekkor a pénztárgép megkérdezi, hogy elvégezze-e a speciális SD kártyára az adatbázis mentését: „ADATBÁZIST MENT?”. Ehhez szükséges a speciális SD kártya behelyezése (amennyiben ez még nem történt meg). Itt ST RÉSZÖSSZEG/TÖRLÉS billentyűkkel tudjuk kiválasztani, hogy IGEN/NEM.

 •  Az IGEN-t jelentő ST RÉSZÖSSZEG billentyű megnyomását követően elindul az adatbázis mentése az SD kártyára, melynek folyamata nyomtatásra kerül.
 • NEM-et jelentő TÖRLÉS billentyűt csak akkor használjunk, ha előzőleg műszerész által mentésre kerültek az adatbázisok/beállítások (amennyiben nem az alapértelmezett beállításokat használja), mivel azok a frissítés következtében törlődnek; vagy akkor válasszuk a TÖRLÉS-t, ha alapértelmezett beállításokat használjuk.

3. Ezt követően a pénztárgép megkérdezi, hogy folytatjuk-e a frissítés menetét: „FOLYTAT?”. Itt ST RÉSZÖSSZEG/TÖRLÉS billentyűkkel tudjuk kiválasztani, hogy IGEN vagy NEM.

4. Ilyenkor elindul a frissítés folyamata, melyet a kijelző és állapotjelzők alapján tudunk követni: 

 • FW FRISSÍTÉS / EURO-150 BOOT VER (kijelzőn)
 • a sárga állapotjelző fény gyorsan villog, ez jelzi a pénztárgép új szoftverének betöltését
 • majd a pénztárgép újraindul, kijelzőn: „RENDSZER BEÁLL. MASTER RESET”
 • a sárga állapotjelző fény gyorsan villog, ez jelzi az AEE új szoftverének betöltését
 • a folyamat befejezését követően a sárga állapotjelző fény villogása befejeződik és újraindul az AEE, majd meg kell várni, amíg a zöld állapotjelző fény minimum 30 másodpercig folyamatosan világít, és világítani kezd (pár perccel később) a sárga jelzőfény is
 • ez után meg kell nyomni a TL KÉSZPÉNZ billentyűt
 • a kijelzőn megjelenik az „MRS FOLYMATBAN…” felirat, majd befejezést követően erről előbb bizonylat nyomtatódik, majd pár másodperc múlva megjelenik az „MRS OK KIKAPCSOLÁS” felirat
 • ezt követően ki kell kapcsolni a pénztárgépet, majd be kell kapcsolni

5. Frissítést követően (amennyiben a 2. pont szerint volt adatbázismentés), a pénztárgépen elvégezhető P-üzemmódban a lementett adatbázisok visszatöltése: IMPORT ÖSSZES menüpont kiválasztása, majd TL KÉSZPÉNZ billentyű.


Amennyiben a frissítési folyamat végénél, „AEE LETERHELT, ST/folytat?” felirat jelenik meg, úgy az ST RÉSZÖSSZEG billentyű lenyomását követően folytatódik a folyamat.

Frissítés után előfordulhat, hogy a pénztárgép újra Napi zárás elvégzését kéri, ilyenkor ezt el kell végezni annak ellenére is, ha nem történt időközben Napi nyitás.

Amennyiben nincs elérhető frissítés, és a pénztárgépen elindítjuk a frissítést, ezt a pénztárgép „NINCS ELÉRHETŐ FRISSÍTÉS” hibaüzenettel jelzi.

Azokon a gépeken, ahol korábban előfordult FW frissítést követően (V0002-ről V0003-ra) a Napi zárás sorszámának és azon szereplő GT számlálójának újraindulása, alaphelyzetbe állása, azokon jelen frissítéskor még pár esetleg előfordulhat ugyan ez, de későbbikben már nem. A pénztárgép ilyen esetben is használható, ez nem jelent hibás működést. A már letárolásra került, és NAV felé megküldött naplófájlok ez által nem módosulnak, adatok nem vesznek el, csak a fenti számlálók újraindulnak (pl. mintha AEE egységet cseréltünk volna betelés, meghibásodás miatt).


Amennyiben a segédletek ellenére telefonos segítségre van szüksége, úgy hívja saját szervizpartnerét! A szervizpartnerek elérhetőségét az alábbi hivatkozásnál találja:
http://www.ecr-penztargep.hu/index_elemei/penztargep_szervizpartnereink.htm

Szükség esetén az alábbi forgalmazói telefonszámokon is kérhet segítséget a FW frissítéssel kapcsolatban (H-Cs 8.00-16.30, P 8.00-15.30):

Szerviz: 06-1/239-5773, 06-20/951-8162, 06-20/975-3184, 06-20/211-8698, 06-20/211-8915, 06-20/212-3811, 06-20/389-1001

valamint további telefonszámainkon: 06-1/350-4006, 06-1/239-0534, 06-1/236-0797

A fenti forgalmazói telefonszámokon a frissítéssel kapcsolatban tudunk Önnek segíteni, egyéb szerviz kérdésekkel kérjük, forduljon bizalommal saját szervizpartneréhez.

Kérjük, hogy legyen türelemmel a telefonszámok foglaltsága esetén!

Copyright

ANDVIN kereskedelmi és szolgáltató Bt. | 2013. Minden jog fenntartva

Powered by Drupal